contrapunt dins Contrapunt

12 abr.

Per Jordi Garrido

La Fundació Arranz-Bravo va inaugurar el passat 14 de febrer l’exposició Contrapunt, la primera mostra del veterà artista des de la gran retrospectiva realitzada l’any  pas   s at  pel seu 75è aniversari. En aquesta mostra on l’artista Eduard Arranz-Bravo presenta les seves darreres creacions, centrades conceptualment en aquesta idea: el contrapunt. El filòsof Arnau Puig el defineix com “un joc equilibrat o caòtic entre elements que cerquen la normalitat i d’altres que interfereixen per canviar-la, modificar-la o transmutar-la, amb el resultat que intervingui també, en l’acció creadora, el teló de fons que es vol posar en evidència, no per contrast (blanc-negre) sinó per contrapunt: cridar l’atenció sobre el que altrament serien entitats i identitats autònomes, però que de cap manera ho han de ser”.

Contrapunt 6.JPG

 

Agafant doncs el contrapunt com a punt de partida, l’hospitalenca Escola Superior d’Arts i Disseny Serra i Abella ha dut a terme una col·laboració amb la Fundació Arranz-Bravo en aquesta exposició. Les professores Mònica Buxó, Aleydis Rispa i Núria Martínez van proposar als seus alumnes, tots i totes de primer curs, crear peces visuals treballades en relació a l’exposició de la Fundació. El primer pas va ser visitar l’Eduard Arranz-Bravo al seu taller a Vallvidrera per tal de poder conèixer tant l’artista, la seva obra, i la manera en què Arranz-Bravo ha treballat el concepte que ens ocupa.

Contrapunt 4

El contrapunt. El filòsof Arnau Puig el defineix com “un joc equilibrat o caòtic entre elements que cerquen la normalitat i d’altres que interfereixen per canviar-la, modificar-la o transmutar-la

De la presa de contacte en van sortir tres vies que els alumnes podien escollir: la primera, re interpretar visualment les pintures i dibuixos que figuren a l’exposició, la segona, el contrapunt musical – molt important per l’Eduard Arranz-Bravo en aquesta etapa creativa -exemplificat en les composicions de Johann Sebastian Bach, i la tercera, partir del concepte de contrapunt mateix. Les eines que es van posar a la disposició dels alumnes van ser un escàner i l’editor d’imatges, per crear una combinació entre imatge i tipografia. Els resultats es van mostrar el dia 14 de febrer a la inauguració de l’exposició.

 

L’equip docent que ha tutor

itzat el procés era conscient de la dificultat que suposa per als estudiants de 18 o 19 anys afrontar un repte a què no estan acostumats;

Contrapunt3.JPG

Més enllà del valor estètic de l’obra dels alumnes – el qual, com podem veure a les imatges, és considerable – el fet que és realment central en aquesta col·laboració entre el centre educatiu i la Fundació Arranz-Bravo és l’experiència dels alumnes. L’equip docent que ha tutoritzat el procés era conscient de la dificultat que suposa per als estudiants de 18 o 19 anys afrontar un repte a què no estan acostumats; si bé normalment afronten tasques més aviat concises i delimitades, el vessant creatiu sovint queda en un segon pla, i aquí el repta és pels educadors, que han de trobar vies per poder-ho abordar. L’oportunitat docent que suposa treballar amb un professional de la creativitat com és l’Eduard Arranz-Bravo, que compta amb més de cinquanta anys d’experiència, s’ha revelat com una via molt efectiva d’abordar la transdisciplinarietat que implica el procediment conceptual a l’aula.

Contrapunt no és només una mostra artística de l’última sèrie d’Arranz-Bravo, sinó que ha esdevingut també una eina per als estudiants.

En última instància, podem parlar d’un contrapunt dins el Contrapunt, ja que l’experiència educativa sobresurt i destaca entre les obres i l’exposició, alterant la visió global de tot plegat. Gràcies a la vivència i l’aprenentatge dels alumnes (i ben segurament, també de les docents i de l’artista), Contrapunt no és només una mostra artística de l’última sèrie d’Arranz-Bravo, sinó que ha esdevingut també una eina per als estudiants.
Però, què passarà amb la bona feina que ha dut a terme l’alumnat de Serra i Abella? La intenció és trobar un emplaçament dins l’Hospitalet on es pugui fer una exposició
recopilatòria de tots els treballs realitzats; sigui amb instal·lacions audiovisuals o en suports físics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: