L’obra guanyadora del mes de maig: Marina-sol-roig (1978)

4 juny

L’obra guanyadora d’aquest mes de maig és el paisatge marítim Marina-sol-roig (1978). El paisatge és una temàtica poc explorada amb el seu llenguatge artístic, però Arranz-Bravo ho treballà com un repte malgrat tenir una pintura que en molts casos és definida per la naturalesa orgànica. Es serveix de la natura per explotar les possiblitats de regeneració constant de formes i colors a partir el poder evocador del mar i la cultura Mediterrània.

Es tracta d’una composició harmònica però fragmentada, segurament arrel del propi sofriment vital de la dècada dels anys setanta que s’havia fet notar també a sèries com la de Los Visitantes (1971).  El dolor com quelcom necessari i, fins i, una forma de lucidesa; El dolor paradoxalment és vida, sensació de vida. La falta de dolor és allò que ens apropa a la mort”. 1

Són anys en què l’horitzó es dissipa apocalíptic, com és el cas d’aquesta marina, s’hi perfila un paisatge amb una costa escarpada en el moment de l’eixida del sol, el punt culminant de la l’obra. La paleta cromàtica  és de colors pastels i llum saturada; ocres, grocs, beixos, grisos, blaus i només el reflexe del sol al mar apareix amb un blanc lluminós.

No seria estrany pensar que aquesta peça va ser concebuda en les anades i vingudes a la Costa Brava i el seu lligam especial amb Cadaqués així com del seu llegat artístic precedent; André Bretón, García Lorca, Paul Eluard, Man Ray, Max Ernst, Picasso, Dalí, Duchamp,… van portar a Arranz-Bravo a realitzar les seves accions a la vil·la marinera, a exposar a la Galeria Cadaqués producte de la fructuosa relació amb Lanfranco Bombelli.

Per Georgina Parrilla

964770_357657057689625_227820625_o

1 ARRANZ-BRAVO, E. Estigma del pintor, dins del catàleg de l’exposició Arranz-Bravo a la Tecla, Ajuntament de l’Hospitalet, 1996.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: