Sant Jordi a la Fundació!

30 abr.

 

24 d’abril de 2013

Ahir, dia de Sant Jordi, es reuní un nombre significatiu de ciutadans per realitzar una visita organitzada per la Fundació Arranz-Bravo. Ha estat una de les convocatòries més nombroses fetes fins al moment (amb quaranta visitants, aproximadament) i també ha estat la primera vegada que s’hi han incorporat les escultures L’Acollidora (1985) i El Pont de la Llibertat (2005) com a part del seu recorregut.

Per David Roca

ENGLISH

CASTELLANO

Migdia. Una mica abans de l’hora concertada, qui escriu aquestes línies arribava al pati de la Fundació on ja es concentrava un nombre important de participants al voltant de Georgina Parrilla, que s’encarregaria de dirigir l’activitat. El meu tarannà natural, crític i pessimista, no va poder reprimir el pensament que aquella visita seria, pel volum de convocats, difícil sinó impossible d’efectuar-se. Us avanço que el meu instint estava totalment equivocat, no només pel que respecta al perfil i l’interès demostrat per les diferents persones implicades sinó també per l’excel·lent tasca de direcció, comunicació i dinamització realitzada per la nostra companya.

Els visitants tenien en comú el fet que eren estudiants matriculats —o professors— del centre de formació de persones adultes de Sant Ramon (les instal·lacions del qual són al passatge Amat 5-7 baixos i a la plaça de la Llibertat 5). Dos perfils molt diferenciats — persones adultes i estudiants joves— que coincidien també en l’interès de reforçar els seus coneixements d’art aprofundint en l’obra d‘Arranz-Bravo i conèixer el vincle que uneix l’artista amb la ciutat de l’Hospitalet.

Durant el transcurs de la visita es realitzaren diverses preguntes, superant l’habitual tendència dels grups nombrosos al silenci. Fins i tot es presentà un petit i interessant debat relacionat amb la legitimitat de l’art contemporani, partint del característic posicionament descregut i refractari del «jo també podria haver-ho fet». Aquest comentari apareix —com no podria ser d’altra manera— quan el grup observava detingudament un conjunt d’obres de petit format conformades a partir de pocs i contundents elements formals, situació que la nostra amfitriona va saber conduir i resoldre amb molt d’encert, sense imposar el seu criteri, fomentant la reflexió crítica de l’interlocutor i el de la resta de visitants que ens reuníem silenciosament al seu voltant.

Com he avançat, aquesta ha estat la primera vegada que s’ha incorporat a la visita l’accés a les escultures d’Arranz-Bravo instal·lades en la ciutat. No cal dir que d’aquesta manera els visitants varen poder tenir accés a una experiència més directa i completa que la que pot permetre una reproducció a escala (com la maqueta del Pont de la Llibertat que es conserva a les instal·lacions de la Fundació) o les limitacions inherents de la reproducció fotogràfica d’un objecte tridimensional. Amb tot, la visita d’aquestes ha permès que els visitants puguin conèixer l’espai en que les escultures s’inscriuen i amb el que interaccionen, així com la relació i les reaccions que els vianants mantenen amb elles.

De camí cap a la rambla Just Oliveres, em vaig apropar a un grup de joves estudiants perquè m’expliquessin quina opinió els mereixia l’obra que acabaven de veure. Arribaren a la conclusió que havia estat una experiència molt gratificant poder conèixer l’obra d’Arranz-Bravo, així com la de Gonzàlez Arnau, artista emergent l’obra del qual també han pogut conèixer perquè restarà instal·lada a la Fundació fins la primera setmana de juny. Els mateixos nois m’explicaren que hauran de realitzar una activitat a partir de l’experiència viscuda. No obstant això, no sabien encara en què consistiria, la qual cosa em va fer sentir molta curiositat, per saber, sobretot, què en sortiria d’una experiència tan rica i entretinguda com la que hem pogut viure tots els presents en aquesta calorosa tarda del dia de sant Jordi.

David Roca — L’Hospitalet de Llobregat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: