L’obra del mes de març: Riu Amer, 1963

2 abr.

Image

Els darrers anys cinquanta, la pugna entre figuració i abstracció es va deixar entreveure a l’obra d’un novell Arranz-Bravo, i sobretot entrat als anys seixanta, que venen marcats per la experimentació a cavall entre amdós llenguatges. Les experimentacions seguiran al llarg de 1962-1963 des d’una figuració consolidada, especialment durant uns anys en què es manté amb un esperit receptiu i viatger que coincideix amb les sortides que fa a Eivissa i a la localitat girorina d’Amer.

Riu Amer (1963) és fruit d’aquest temps assaig, més enllà de la recerca d’un estil, denoten a un artista fill del seu temps, hereu de la modernitat que capta la bellesa que l’envolta, i és abans sentida, manifestada des de l’entranya i és’expressada de manera orgànica i visceral. Aquesta peça és producte d’una d’aquestes estades que va fer Arranz-Bravo junt amb els amics de l’Escola de Belles Arts; Pere Puiggròs, Josep Surroca i Pedro Giralt.

Es tracta d’un dibuix sobre paper realitzat amb tinta, la soltesa de la línia traça una escena rural arrelada a la quotidianitat d’aquest encontre. Amb un detallisme acurat hi trobem representat el riu, les pedretes de la llera, el bestiar, el pagès, les muntanyes de fons… és gairebé inevitable no pensar en l’obra de Joan Miró realitzada a Mont-Roig del Camp com La Casa de la Palmera (1918), La batuda del blat (1918) o La Masia (1921-22). El vincle que va més enllà; tots dos tenen una obra vinculada estretament a la Mediterrània i són personalitats amb una profunda responsabilitat artística.

Altres dibuixos d’aquest període són obres com la sèrie de tintes d’Eivissa (1962) i sobretot amb Can l’Obreda (1963) on hi recrea un mas d’Amer. Ambdues són treballades amb la mateixa ingenuïtat del paisatge, i amb l’obra guanyadora d’aquest març formen el tàndem de les darreres en que hi trobem un Arranz-Bravo paisatgista.

Per Georgina Parrilla

Al final de los años cincuenta, la pugna entre figuración y abstracción se dejó entrever en la obra de un novel Arranz-Bravo, y sobre todo entrado en los sesentas, que vienen marcados por la experimentación entre dos lenguajes. Las experimentaciones seguirán a lo largo de 1962-1963 desde una figuración consolidada, especialmente durante unos años en que se mantiene con un espíritu receptivo y viajero que coincide con las salidas que hace a Ibiza y a la localidad girorina de Amer.

Ríe Amer (1963) es fruto de este tiempo ensayo, más allá de la investigación de un estilo, denotan a un artista hijo de su tiempo, heredero de la modernidad que capta la belleza que lo rodea, y es antes sentida, manifestada desde la entraña y es’expresada de manera orgánica y visceral. Esta pieza es producto de una de estas estancias que hizo Arranz-Bravo junto con los amigos de la Escuela de Bellas artes; Pere Puiggròs, Josep Surroca y Pedro Giralt.

Se trata de un dibujo sobre papel realizado con tinta, la soltura de la línea traza una escena rural arraigada a la cotidianidad de este encuentro. Con un detallismo cuidadoso encontramos representado el río, las piedrecitas del cauce, el rebaño, el labrador, las montañas de fondos… es casi inevitable no pensar en la obra de Joan Miró realizada en Mont-roig del Camp como La Casa de la Palmera (1918), El vareo del trigo (1918) o La Masía (1921-22). El vínculo que va más allá; los dos tienen una obra vinculada estrechamente a la Mediterránea y son personalidades con una profunda responsabilidad artística.

Otros dibujos de este periodo son obras como la serie de tintas de Ibiza (1962) y sobre todo con Can la Obreda (1963) donde recrea un cortijo de Amer. Ambas son trabajadas con la misma ingenuidad del paisaje, y con la obra ganadora de marzo forman el tándem de las últimas en que encontramos un Arranz-Bravo paisajista.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: