EXPOSICIÓ: HOMENATGE A JOSEP MARIA DE SUCRE

5 set.

 

 

LA FUNDACIÓ ARRANZ-BRAVO RET HOMENATGE A LA FIGURA DE JOSEP MARIA DE SUCRE

• 10 obres inèdites de Josep Maria de Sucre dialoguen amb homenatges visuals proposats per Antoni Llena, Arranz-Bravo, Miquel Gelabert, Diego Tampanelli i Martí Cormand.

• La inauguració – que tindrà lloc el dijous 20 de setembre, a les 19.30 hores, a la seu de la Fundació AB- vindrà acompanyat d’una performance de l’artista afincat a l’Hospitalet Diego Tampanelli en homenatge al pintor i escriptor gracienc.

La Fundació Arranz-Bravo homenatja a la figura de l’escriptor i pintor Josep Maria de Sucre (Vila de Gràcia, Barcelona 1886- Barcelona, 1969), a partir de cinc propostes visuals realitzades per dues generacions diferents de creadors: d’una banda, Antoni Llena i Arranz-Bravo, i de l’altre, artistes emergents que han exposat a la fundació (Miquel Gelabert, Martí Cormand, Diego Tampanelli). Les seves obres dialoguen amb deu dibuixos al pastell d’en de Sucre, tots ells inèdits, provinents de les col•leccions d’amics de l’escriptor, com el pintor i orfebre Jaume Mercadé i el propi Eduard Arranz-Bravo.

L’exposició també recupera el documental Josep Maria de Sucre, filmat per en Joan Francesc Lasa poc temps abans de la mort de l’artista, el qual es projectarà de manera continuada mentre duri l’exposició. El catàleg que s’ha editat amb motiu de la mostra ve prologat amb un estudi actualitzat de la figura d’en de Sucre, a càrrec de l’historiador i crític d’art Àlex Mitrani.

L’homenatge de la fundació Arranz-Bravo, és el tercer que es realitza a De Sucre amb 10 anys, després dels realitzats el passat any pel Centre d’Estudis Graciencs –en la commemoració del 125è aniversari del seu naixement-, i del que es va celebrar al Palau Moja (2003), sota la direcció de la crítica d’art Maria Lluïsa Borràs.

Josep Maria de Sucre i de Grau va ser poeta, pintor i activista cultural. Freqüentà l’ambient d’Els Quatre Gats i s’encaminà ideològicament vers el socialisme i l’acratisme. És autor dels llibres de poesia Apol noi (1910), Ocell daurat (1920), Poema bàrbar d’en Serrallonga (1921), Poema de abril y mayo (1922). La seva primera exposició de pintures fou a les Galeries Dalmau de Barcelona (1922), però no es dedicà a aquesta art fins als seixanta anys, en unes condicions de preacrietat, a la seva torre de Gràcia. La seva obra es pot considerar expressionista i figurativa, al marge de qualsevol corrent establerta. Per aquest motiu ha sigut molt valorada per diferents generacions d’artistes des de la primera postguerra. Durant els anys quaranta de Sucre també s’implicà estretament en la promoció de l’art emergent. Va ser fundador del Cercle Maillol (1945) a l’Institut Francès de Barcelona, i del Saló d’Octubre (1948), entre d’altres iniciatives.

DIA: Dijous, 20 de setembre

TEMA: Inauguració de l’exposició Josep Maria de Sucre, a la memòria

HORA: A les 19.30 hores

LLOC: Seu de la Fundació Arranz-Bravo (avinguda de Josep

Tarradellas i Joan, 44. CCM Tecla Sala).

 

———————————————————–

 

LA FUNDACIÓN ARRANZ-BRAVO RINDE HOMENAJE A LA FIGURA DE JOSEP MARIA DE SUCRE

• 10 obras inéditas de Josep Maria de Sucre dialogan con homenajes visuales propuestos por Antoni Llena, Arranz-Bravo, Miquel Gelabert, Diego Tampanelli y Martí Cormand.

• La inauguración – que tendrá lugar el jueves 20 de septiembre, a las 19.30 horas, en la sede de la Fundación AB- vendrá acompañado de una performance del artista afincado en la Hospitalet Diego *Tampanelli en homenaje al pintor y escritor *gracienc.

La Fundación Arranz-Bravo homenajea a la figura del escritor y pintor Josep Maria de Sucre (Vila de Gràcia, Barcelona 1886- Barcelona, 1969), a partir de cinco propuestas visuales realizadas por dos generaciones diferentes de creadores: por un lado, Antoni Llena y Arranz-Bravo, y del otro, artistas emergentes que han expuesto a la fundación (Miquel Gelabert, Martí Cormand, Diego Tampanelli). Sus obras dialogan con diez dibujos al pastel de en de Sucre, todos ellos inéditos, provenientes de las col•*leccions de amigos del escritor, como el pintor y orfebre Jaume Mercadé y el propio Eduard Arranz-Bravo.

La exposición también recupera el documental Josep Maria de Sucre, filmado por en Joan Francesc Lasa poco tiempo antes de la muerte del artista, el cual se proyectará de manera continuada mientras dure la exposición. El catálogo que se ha editado con motivo de la muestra viene prologado con un estudio actualizado de la figura de en de Sucre, a cargo del historiador y crítico de arte Àlex Mitrani.

El homenaje de la fundación Arranz-Bravo, es el tercero que se realiza a De Azúcar con 10 años, después de los realizados el pasado año por el Centro de Estudios Graciencs –en la conmemoración del 125*è aniversario de su nacimiento-, y del que se celebró a Palau Moja (2003), bajo la dirección de la crítica de arte Maria Lluïsa Borràs.

Josep Maria de Azúcar y de Grau fue poeta, pintor y activista cultural. Frecuentó el ambiente de Los Cuatro Gatos y se encaminó ideológicamente verso el socialismo y el acratismo. Es autor de los libros de poesía Apol chico (1910), Pájaro dorado (1920), Poema bárbaro de en Serrallonga (1921), Poema de abril y mayo (1922). Su primera exposición de pinturas fue a las Galerías Dalmau de Barcelona (1922), pero no se dedicó a esta arte hasta los sesenta años, en unas condiciones de preacrietat, a su torre de Gràcia. Su obra se puede considerar expresionista y figurativa, al margen de cualquier corriente establecida. Por este motivo ha sido muy valorada por diferentes generaciones de artistas desde la primera posguerra. Durante los años cuarenta de Azúcar también se implicó estrechamente en la promoción del arte emergente. Fue fundador del Círculo Maillol (1945) al Instituto Francés de Barcelona, y del Salón de Octubre (1948), entre otros iniciativas.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: